De Europese verkiezingen zijn voorbij.. Maar onze Jeugdambassadeurs zijn nog niet klaar!

De afgelopen maanden hebben niet alleen de kandidaten voor het Europees Parlement hard campagne gevoerd – ook wij bij ONE hebben samen met onze Jeugdambassadeurs ons beste beentje voorgezet. Meer dan 250 Jeugdambassadeurs uit heel Europa hebben maar liefst 336 kandidaten kunnen overtuigen om een verklaring te ondertekenen waarin zij beloven om de strijd tegen extreme armoede te steunen! Hiervan zijn er meer dan 150 daadwerkelijk verkozen.

Deze nieuw verkozen Europarlementariërs komen uit alle hoeken van Europa én het hele politieke spectrum. De resultaten van de verkiezingen hebben laten zien hoe cruciaal brede politieke steun is – de politieke fracties in het Europees Parlement zullen moeten samenwerken om consensus te bereiken. Allianties zijn cruciaal, en de steun onder alle kandidaten laat zien dat het beëindigen van extreme armoede een opdracht is die we allemaal moeten aannemen.

Bovendien waren onze Jeugdambassadeurs niet de enige jongeren die lieten zien dat zij Europa belangrijk vonden. Na een gestage afname tijdens voorgaande Europese verkiezingen, dit jaar de opkomst ook weer omhoog schoot. In het algemeen is de opkomst in Europa gestegen tot 51%, voor Nederland steeg het tot 41,2%. Hoewel het altijd moeilijk is om te weten waardoor de opkomst hoger was, vermoeden onderzoekers dat dit gekomen is doordat meer jongeren naar de stembus getrokken zijn.

En nu? Nu begint het eigenlijk echt. De strijd over wie welke baan krijgt binnen de Europese instituties is reeds begonnen. Een aantal Nederlandse kandidaten, waaronder Frans Timmermans (die de ONE-Vote verklaring ook getekend heeft!) heeft al aangegeven voor niets minder dan het voorzitterschap naar Brussel te trekken. Onze Jeugdambassadeurs staan weer in de startblokken om de resterende Nederlandse Europarlementariërs ook hun steun voor de ONE-Vote verklaring te vragen Daarnaast zullen we de gekozen Europarlementariërs die al hebben getekend volgen, druk opvoeren en hen aanspreken zodat zij zich zullen houden aan de belofte die ze gedaan hebben tijdens de campagne – een einde maken aan extreme armoede!

Volg onze Jeugdambassadeurs #ONEYouth19 en hun activiteiten op onze Facebook of Twitter!

Praat mee

Richtlijnen reacties