Waarom ik me inzet voor de campagne van ONE die geweld tegen vrouwen bestrijdt

Black Queen is een Senegalese rapper slash activiste slash campagnevoerder. Ze zet zich in voor de campagne van ONE die een einde wil maken aan gendergerelateerd geweld in Senegal. Dit is haar verhaal. (In dit artikel komt fysiek geweld aan bod.)

Op een avond, toen ik na een concert naar huis terugging, werd ik door een paar mannen aangevallen en beroofd. Ze sloegen me en ik raakte ernstig gewond. Het trauma dat ik daaraan overhield, liet me de ernst inzien van het huiselijk, fysiek en verbaal geweld waar vrouwen overal ter wereld het slachtoffer van zijn. Ik raakte bovendien raakte ik nog sterker overtuigd van mijn plicht om geweld tegen vrouwen te bestrijden.

Daarom besloot ik om me in te zetten voor de campagne van ONE die onze regering vraagt deze gruwelijke realiteit te erkennen, en gendergerelateerd geweld te behandelen als een ernstig misdrijf.

Na de verkrachting van en moord op twee vrouwen in Senegal eerder dit jaar, was er massale verontwaardiging. Duizenden mensen gingen de straten op met één eis: rechtvaardigheid.

ONE zette die woede om in actie door een campagne op te starten, met een petitie waarin aan de regering wordt gevraagd om de verouderde wetgeving aan te passen.

En onze regering kwam met een antwoord: ze gingen een nieuwe wet opstellen die dit misdrijf aanpakt.

Ik hoop oprecht dat er binnen vijf jaar ernstige consequenties gaan volgen bij geweld tegen vrouwen. Op dit moment is verkrachting in Senegal niet meer dan een kleine overtreding. De toepasselijke wet bestraft de daders niet, schrikt niet genoeg af en biedt slachtoffers geen enkele rechtvaardigheid.

Het doet me deugd dat de petitie zo goed loopt. Dit toont alleen maar aan hoeveel mensen in Senegal tegen gendergerelateerd geweld zijn, en denken: genoeg is genoeg. Ik ben benieuwd welke gevolgen het succes van deze campagne zal hebben in andere landen.

Als artiest gebruik ik mijn muziek om als vrouwelijke leider mensen samen te brengen die geloven in dezelfde idealen. Ik heb altijd al een sterke drang gehad om te vechten voor gendergelijkheid. Bovendien werk ik met mijn muziek aan het voortbestaan van Senegalese hiphop, en vrouwelijke rap in het bijzonder.

Nu gebruik ik mijn stem om iedereen aan te sporen de petitie te ondertekenen, zodat er eindelijk naar ons geluisterd wordt.

Halen we de 100.000 ondertekenaars? Dan legt ONE de petitie voor aan de Senegalese regering, zodat zij de nodige actie ondernemen.

Teken onze petitie

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door te tekenen aanvaard je ONE’s privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
Privacy options
Weet je het zeker? Als je 'ja' selecteert, kunnen we je laten weten hoe je een verschil maakt. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.

Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Je accepteert het om af en toe updates van ONE's campagnes te ontvangen. Je kan je op elk moment uitschrijven.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing

Gerelateerde blogs