Patricia’s verhaal: Waarom deze moeder een betere toekomst wil creëren voor #AlleMeisjes

Patricia’s verhaal: Waarom deze moeder een betere toekomst wil creëren voor #AlleMeisjes

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door Patricia Asero Ochieng

Ik ontdekte in 1990 – toen pas 22 jaar – dat ik hiv-positief was. Ik had in een lokaal ziekenhuis in Nairobi juist mijn dochter Consolata op de wereld gezet, en terwijl ik daar verbleef werd mijn bloed afgenomen door een onderzoeksteam. Ze vertelden me niet wat ze met die staal gingen doen, maar ik was zo uitgeput door de bevalling dat ik er zelf niet bij stilstond.

Twee weken later, kreeg ik een brief die zei dat ik naar een gezondheidsinstelling moest gaan om over mijn resultaten te praten. Toen vertelden ze mij dat ik hiv-positief was en dat het mogelijk was dat ik de ziekte ook had doorgegeven aan mijn mooie kindje. Niets had me kunnen voorbereiden op dat nieuws.

PatriciaConsulata-4752

Op dat moment was er nog geen informatie over de ziekte beschikbaar. Ik kende hiv en aids alleen van de grote aanplakborden in Nairobi, vol met beelden van skeletten en doodskisten. ‘Hiv en aids zijn dodelijk. Wie het krijgt, gaat eraan dood’: dat was de gangbare gedachte toen.

Toen ik thuiskwam, kreeg ik veel hulp van mijn ouders en vrienden: zij gaven me niet op. Ik heb het getroffen met zoveel goede mensen om mij heen, maar veel meisjes in Kenia hebben dat geluk niet.

Gelukkig volgde er op mijn drieëntwintigste een keerpunt: ik kreeg eindelijk het nodige advies om met mijn diagnose om te gaan. Ik besefte dat niet alles verloren was. Ik verzamelde de nodige informatie en kwam tot het besef dat ik iets kon doen: ik kon mijn hiv laten behandelen en positief in het leven staan. Vanaf toen besloot ik bewust om iets te gaan doen met mijn leven. Ik werd een hiv-activiste.

PatriciaConsulata-4781-2

In het prille begin van mijn lobbywerk, tijdens mijn training om hulpverlener te worden, werden er maar enkele honderden mensen behandeld voor hiv in Kenia. Vandaag kunnen we – dankzij de steun van initiatieven zoals het Global Fund – betere informatie, aangepaste behandelingsplannen en betaalbare medicijnen aanbieden aan gemeenschappen. Daardoor krijgen momenteel bijna 700.000 mensen door het hele land een behandeling.

Die vooruitgang is gigantisch, maar we moeten actie blijven ondernemen om ervoor te zorgen dat we iedere persoon die hiv heeft bereiken – vooral jonge meisjes en vrouwen. Zij lopen namelijk drie keer zoveel kans om hiv te krijgen als mannen van dezelfde leeftijd in Kenia. Dat is onaanvaardbaar.

Armoede en geweld gebaseerd op gender zijn de grootste drijvende krachten achter de hoge hiv-transmissiecijfers die we nu zien bij adolescente meisjes in de regio. Dat komt doordat ze hun rechten niet kennen, geen seksuele opvoeding krijgen en niet weten hoe ze zichzelf moeten beschermen. En vaker wel dan niet leven ze in financieel instabiele huishoudens. Van veel meisjes zijn de ouders overleden en daardoor moeten zij de kostwinnersrol dragen. Ze moeten hun broertjes en zusjes kleden, voeden, gezond houden en naar school laten gaan.

Ze worden elke dag weer gedwongen om onmogelijke beslissingen te nemen en helaas maakt dat deze meisjes kwetsbaar voor exploitatie. Soms maken buren, vrienden van de familie of zelfs aanverwanten misbruik van hen. Ze trouwen met hen of nemen hen in huis als huishoudhulpje. Incest en verkrachting komen vaak voor en voor een grote meerderheid voelt het alsof er geen hoop meer is.

PatriciaConsulata-4762-2

Ik geloof dat ik een sterke stem heb, en ik wil jonge meisjes helpen geloven dat hun stem dat ook is. Ik wil hen hun rechten leren begrijpen en hen zelfverzekerd genoeg maken om de wereld in te trekken en ze op te eisen. Maar dat kan ik niet in mijn eentje.

Activisme en lobbywerk maken een groot deel uit van de strijd tegen hiv en aids, en we hebben zoveel mogelijk mensen nodig. Het zijn de activisten die hebben aangedrongen op toegang tot behandeling, die hebben gestreden voor meer onderzoek, en die hebben aangestuurd op meer financiering. Hun rol is cruciaal geweest in de vooruitgang die we tot nu toe al boekten. En nu vragen wij jou om met ons mee te doen.

PatriciaConsulata-4739-2

Dankzij het Global Fund kon ik, als hiv-positieve moeder, voor mijn drie kinderen zorgen, hen naar school sturen en de beste kansen in het leven geven. Had ik de behandelingen die ik nodig had niet gekregen? Hadden de wereldregeringen niet geïnvesteerd in het Global Fund? Dan leefde ik vandaag niet meer. Het Global Fund heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn ongelofelijk sterke dochter Consolata heb kunnen opvoeden. En ook zij geeft vandaag de dag iets terug aan de gemeenschap, door meisjes te steunen die net als zij met hiv leven.

Door het fonds, door de steun van de wereldleiders en mensen zoals jij, maak ik vandaag een verschil in het leven van anderen. En dat voelt fantastisch.

PatriciaConsulata-5038

Ik schreef een brief naar de gastheer van de Global Fund conferentie: de Canadese premier Justin Trudeau. Daarin bedankte ik hem voor het werk dat hij tot nu toe leverde en vroeg ik hem om er bij de andere wereldleiders op aan te dringen dat zij het fonds dit jaar aanvullen.

Doe je mee met mijn dochter Consolata en mij?  Voeg je je naam toe aan onze brief om #AlleMeisjes te steunen?

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door te tekenen aanvaard je ONE’s privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
Privacy options
Weet je het zeker? Als je 'ja' selecteert, kunnen we je laten weten hoe je een verschil maakt. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.

Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

You agree to receive occasional updates about ONE’s campaigns. You can uitschrijven at any time.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing

Gerelateerde blogs