Jeugdambassadeurs vertellen over vrouwen die hen inspireren

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

In het kader van Moederdag hebben drie van de Nederlandse Jeugdambassadeurs geschreven over vrouwen die hen hebben geïnspireerd.

Jeugdambassadeur Emma en haar tante Bea

Mijn tante, Bea Moal, is een van de sterkste vrouwen die ik ken in mijn leven en ik sta continu versteld van haar kracht. Opgegroeid in een Indische familie, heeft ze moeten leren zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur en zich constant te moeten bewijzen tegenover anderen. Eén van de dingen die ze me dan ook heeft geleerd is om altijd aardig te blijven tegen mensen die bot of onbeleefd zijn, zo zei ze “ze komen zichzelf later wel tegen”. Maar ook dat ik niet moet luisteren naar mensen die mij vertellen dat ik het niet kan. Ondanks al haar vele tegenslagen, pijn en verdriet, blijft ze om anderen geven en gaat ze door. Haar inzet in haar eigen gemeenschap, elke maandag bijvoorbeeld zingen in een verzorgtehuis, is iets waar iedereen wat van kan opsteken. Daarom blijft ze een ongelooflijke sterke vrouw en ben ik zo ontzettend trots dat zij mijn tante is.

Emma en Bea

Jeugdambassadeur Zahra en Assita Kanko (Belgische politica, schrijfster en feminist, uit Burkina Faso)

Toen mama vertelde dat Assita naast het schrijven van een boek en haar baan, ook weer ging studeren, was ik verbaasd. ‘’Maar hoe doet ze dat met haar dochter?”, vroeg ik meteen. Een vraag waarop mama met een counter-vraag kwam: “Zou je dit ook vragen als een man al deze dingen deed?” Nee. Ik zal eerlijk toegeven dat ik er dan waarschijnlijk anders over had gedacht. Pijnlijk, vond ik zelf. Blijkbaar denk ook ik nog onbewust in stereotypes. Terwijl ik juist achter Assita’s strijd sta, namelijk: gelijkheid voor vrouwen en mannen, voor jongens en meisjes. Op alle vlakken. Wereldwijd. Voor mij is Assita meer dan een goede familievriend, feminist en politica, voor mij is ze hét voorbeeld van power. Ze inspireert.

Hennie, Assita en Zahra

Jeugdambassadeur Sarah en haar vriendin Lieke

Ik ben Sarah en ik ben dit jaar Jeugdambassadeur van ONE. Er zijn verschillende redenen geweest waarom ik mij hiervoor heb aangemeld maar mijn vriendin, Lieke, is daar één van. Deze vriendin inspireert mij dagelijks. In haar vriendelijke gedrag naar iedereen en haar liefde voor andere mensen. Zonder een bevooroordeelde blik kijkt ze naar dingen en mensen. Dit heeft mij heel erg geholpen om weer met een frisse blik naar hele normale dingen te kijken en daardoor weer plezier te krijgen in de kleine of grote dingen in het leven. Het heeft mij ook zeker aangemoedigd om buiten mijn comfortzone nieuwe dingen te proberen.

Sarah en Lieke

Jeugdambassadeur Bas en Yasmin Nair (schrijfster uit Chicago)

Een inspirerende vrouw vind ik Yasmin Nair, een schrijfster uit Chicago. Haar vaak tegendraadse artikelen bieden een onconventionele kijk op maatschappelijke kwesties en zetten je aan het denken. Zeker op het gebied van gender schrijft ze scherp tegen de conventionele ideeën van wat emancipatie nou eigenlijk precies inhoudt, en zet ze de vrouwen die vergeten zijn binnen deze beweging in het licht. Alhoewel ik het lang niet altijd met haar eens ben, maken haar schrijfstijl en diepgang haar altijd een plezier om te lezen.

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door te tekenen aanvaard je ONE’s privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
Privacy options
Weet je het zeker? Als je 'ja' selecteert, kunnen we je laten weten hoe je een verschil maakt. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.

Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

You agree to receive occasional updates about ONE’s campaigns. You can uitschrijven at any time.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing

Gerelateerde blogs