Hoe internet vrouwen en meisjes helpt om uit armoede te klimmen

Hoe internet vrouwen en meisjes helpt om uit armoede te klimmen

Deze blog is geschreven door gastblogger Benjamin Jourdan, beleidsmedewerker Ontwikkelingsfinanciering van ONE in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Ik volgde vanochtend mijn dagelijkse routine:

8.40u: Ik werd wakker na drie keer op de snooze-knop gedrukt te hebben

8.41u: Even gauw op Facebook kijken.

8.46u: Ik stuurde een e-mail aan mijn baas.

8.47u: Ik sleepte mezelf naar de douche en gaf een fantastische zangvoorstelling weg met mijn shampoo-fles.

8.53u: Ik droogde mezelf af en snapchatte een paar foto’s van mezelf, terwijl er een regenboog uit mijn mond kwam, naar mijn vrienden.

8.56u: Ik checkte het weerbericht.

8.57u: Ik downloadde de nieuwste Game of Thrones aflevering (het wordt een wilde vrijdagavond!)

8.58u: Ik realiseerde me dat het al 8.58u was, kleedde me snel aan en haastte me naar mijn werk.

one_lilian_february-18-2015_00089-600x400

Terwijl ik door de straten van Johannesburg snelde op mijn oude vertrouwde scootertje, dacht ik na over hoe afhankelijk ik wel niet ben van technologie en het internet – en hoeveel makkelijker het mijn leven gemaakt heeft.

Ja, het brengt ook nadelen met zich mee, maar zonder het internet zou ik niet kunnen videochatten met mijn familie in de Verenigde Staten, en ik zou niet hebben kunnen solliciteren voor de baan die ik nu heb…. En ik zou deze blog niet kunnen plaatsen!

Maar internet heeft de meeste verandering gecreëerd voor de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld.

Deze mensen hebben nu toegang tot informatie en netwerken waardoor ze kunnen communiceren, bedrijven kunnen starten, en toegang kunnen krijgen tot diensten, waardoor zij en hun families een gezonder, veiliger en meer welvarend leven kunnen leiden. Zonder internet was dit vrijwel zeker niet mogelijk geweest!

Toch heeft nog altijd de helft van de wereld geen toegang tot het internet. Waar iemand woont maakt al het verschil. Bijna 75% van de Afrikaanse bevolking is offline, terwijl dat slechts 19% is in rijkere landen. Om dit in perspectief te plaatsen: de hoeveelheid data die ik verbruik in mijn dagelijkse routine (door apps te checken, muziek te streamen, foto’s te plaatsen en video’s te downloaden) is meer data dan de gemiddelde persoon in een van de armste regio’s ter wereld in een maand verbruikt.

ttw_energy_106-600x400

Vooral vrouwen en meisjes worden hard geraakt door het gebrek aan internettoegang. De kans dat ze geen toegang hebben tot internet is voor vrouwen in de armste landen ter wereld, driemaal zo groot als voor mannen. En deze kloof groeit: indien deze trends zich voortzetten, zullen in 2020 meer dan 75% van deze vrouwen niet verbonden zijn.

Zonder toegang tot het internet worden vrouwen belemmerd in hun toegang tot onderwijs, levensreddende gezondheidsinformatie en carrièremogelijkheden. Dit zal de genderongelijkheid in deze regio’s in stand houden.

In het Making the Connection rapport, roept ONE op om een actieplan te ontwikkelen zodat we vóór 2020 minimaal 350 miljoen vrouwen en meisjes in de armste regio’s ter wereld kunnen verbinden met het internet, wat positieve gevolgen voor iedereen zal hebben.

Laat van je horen op Facebook en Twitter, en steun onze #ArmoedeisSeksistisch campagne. En teken onze petitie vandaag!

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door te tekenen aanvaard je ONE’s privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
Privacy options
Weet je het zeker? Als je 'ja' selecteert, kunnen we je laten weten hoe je een verschil maakt. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.

Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Je accepteert het om af en toe updates van ONE's campagnes te ontvangen. Je kan je op elk moment uitschrijven.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing

Gerelateerde blogs