Het verhaal van Consolata: “Ik ben ambitieus, ik ben gedreven, ik ben hiv-positief”

Het verhaal van Consolata: “Ik ben ambitieus, ik ben gedreven, ik ben hiv-positief”

Door Consolata Opiyo

Ik ben Consolata Opiyo, 25 jaar oud, en ik kom uit Nairobi in Kenia, waar ik in de wijk Dandora Phase 4 woon. Ik ben ambitieus, ik ben gedreven, ik ben hiv-positief en ik zet me in om de levens van meisjes en vrouwen met hiv te verbeteren.

Consolata 12x6[1]

Ik testte positief op hiv toen ik drie jaar oud was. Mijn geweldige moeder, Patricia, gaf de aandoening onbewust aan mij door. Zij was 22 toen ik werd geboren en had er geen idee van dat ze hiv-positief was. Twee weken na mijn geboorte, werd haar status haar meegedeeld – wat haar bijna opbrak. Gelukkig hield ze zich sterk, en schoolde zichzelf bij over hiv en hoe er mee te leven. Het is dankzij haar en haar kracht dat ik vandaag niet alleen leef, maar ook anderen die worstelen met hun status kan helpen.

PatriciaConsulata-4750

Ik ben gepassioneerd om jonge vrouwen aan te moedigen omdat ik uit eerste hand heb gezien dat meisjes niet dezelfde kansen krijgen als jongens in mijn land. Er wordt van hen verwacht dat ze volgzaam en onderdanig zijn en alles doen wat een ander hen zegt. Ik zet me juist voor hen in omdat zij tot de leeftijdsgroep behoren die een moeilijke tijd doormaakt. Zij zijn degenen die besmet raken met hiv. Zij zijn degenen die worden gedwongen om te trouwen en worden verkracht. Ze mogen niet voor zichzelf opkomen of spreken.

Ik heb geluk; ik ben niet volgzaam of onderdanig omdat ik opgroeide met een moeder die activisme passievol uitdraagt en gelooft dat iedereen het recht heeft om zijn mening te uiten en te worden gehoord. Daarom besloot ik om me in te zetten voor mijn lotgenoten in mijn lokale gemeenschap en vrijwilliger te worden bij de de Internationale Gemeenschap van vrouwen met hiv (ICW) in Kenia. Ik weet wat het is om je alleen te voelen, en ik wil mijn eigen verhaal delen om andere meisjes te helpen vrede te vinden met hun situatie.

PatriciaConsulata-4704

Toen ik op de middelbare school zat, werd ik heel slecht behandeld door mensen vanwege mijn status – zelfs de leraren van wie ik verwachtte dat ze me zouden steunen, deden dat niet. Op dat moment voelde ik me zó zwak en zó klein; ik dacht dat de wereld me niet als een persoon zag. En zoals sommige andere jonge mensen en tieners, dacht ik zelfs aan zelfmoord. Dat was het dieptepunt in mijn leven. Ik was vijftien en had het gevoel dat ik geen stem had, dat ik niet belangrijk of noodzakelijk was in deze wereld.

Ik worstelde me door die moeilijke tijd dankzij mijn moeder. Zij steunde me en vertelde me dat ik niet zwak was en dat ik wist wat ik moest doen. Vandaag kunnen andere meisjes die ook met hun status kampen dergelijke moeilijke periodes hopelijk overkomen, dankzij het Global Fund en de steun van de programma’s waaraan ik werk bij het ICW.

PatriciaConsulata-4767

Wanneer ik de problemen zie waartegen deze meisjes oplopen, heb ik het soms moeilijk. Ik zie dat ze zich geen voedsel kunnen veroorloven zodat ze hun medicijnen niet veilig kunnen innemen. Of dat ze beslissingen nemen op basis van slecht advies omdat ze geen andere opties hebben. Of dat ze de hoop opgeven, het leven opgeven zelfs. Het is echt een uitdaging. Maar weten dat ik een glimlach op één gezicht van een meisje heb weten toveren, weten dat ik één leven heb veranderd, weten dat vooruitgang mogelijk is, dankzij de hulp die we krijgen van het Global Fund, is een enorme drijfveer voor mij en ik hoop dat het dat ook voor anderen zal zijn.

Conso-blog-3

Jonge vrouwen zijn de toekomst van deze wereld. We kunnen letterlijk niet zonder hen. Daarom hebben mijn moeder en ik een brief geschreven naar de gastheer van het Global Fund-aanvullingsevent voor dit jaar: de Canadese premier Justin Trudeau. We bedanken hem daarin voor het werk dat hij tot dusver al heeft geleverd en dringen erop aan om ervoor te zorgen dat de andere wereldleiders investeren in de aanvulling voor dit jaar.

Doe jij mee met mijn moeder Patricia en mij? En voeg je je naam toe aan onze brief  om #AlleMeisjes te steunen?

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Sluit je aan

Sluit je aan bij de strijd tegen extreme armoede

Door te tekenen aanvaard je ONE’s privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
Privacy options
Weet je het zeker? Als je 'ja' selecteert, kunnen we je laten weten hoe je een verschil maakt. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.

Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

Je accepteert het om af en toe updates van ONE's campagnes te ontvangen. Je kan je op elk moment uitschrijven.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing

Gerelateerde blogs